Vianoce sa pomaly ale isto blížia, takže tu je typ na vianočné pečenie a nie iba na vianoce.
Marlenka
Suroviny na cesto:
500 g hladkej múky
150g práškového cukru
1 vajce
2 lyžice medu
3 lyžice mlieka
10 dkg masla
1 lyžica sódy bikarbóny
Všetky suroviny okrem múky dáme do hrnčeka a varíme pokiaľ sa všetky suroviny rozpustia a vznikne nám tekutá hmota. Ešte horúcu hmotu vlejeme do múky a vypracujeme cesto. Rozdelíme na štyri časti, vyvaľkáme na tenké pláty a pečieme 190 °C 6 až 8 minút.
Upečené pláty necháme vychladnúť.
Suroviny na karamelový krém:
2 salko karamel
500 g maslo
Maslo /izbovej teploty/ vymiešame a za stáleho miešania postupne pridávame salko, až nám vznikne karamelový krém.
Pláty na marlenku si obkrájame aby nám vznikli rovnaké obdĺžniky. Odkrojky si rozdrvíme v mixéry a použijeme na vrch marlenky. Krém si približne rozdelíme na štyri časti a natierame na pripravené pláty - striedame plát-krém-plát-krém... Vrch posypeme rozdrvenými odkrojkami alebo nasekanými vlašskými orechmi. Necháme cez noc odstáť a na druhý deň môžeme mlsať :)
Tieto pláty používam tiež na medové rezy ale namiesto karamelového krému použijem vanilkový krém a slivkový lekvár a na vrch použijem čokoládovú polevu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára