Tento koláč som si vymyslel v deň jeho realizácie :) Potreboval som niečo rýchle a jednoduché. Myslím, že sa podaril a chutil všetkým. Tu Vám pridávam recept :)
Cesto:
2 hrnčeky polohrubej múky
1 hrnček kryštálového cukru
1 hrnček podmaslia alebo zakysaného mlieka
1/2 hrnčeka oleja
1 vajce
1 vanilkový cukor
1/2 kypriaceho prášku
Predhrejeme si rúru na 180°C. Formu s priemerom 23 cm si vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Všetky suroviny si dáme do jednej misy. Ručne metličkou vymiešame na hladké cesto. Cesto vylejeme do formy, uhladíme a dáme do rúry upiecť.
Či máme korpus upečený skontrolujeme špajdľou.
Korpus necháme dobre vychladiť a medzitým si pripravíme krém.
Krém:
250 ml sladká smotana 33%
1 čokoláda na varenie
50 g práškový cukor
250 g mascarpone
Smotanu s čokoládou si dáme do hrnčeka uvariť. Varíme pomaly, aby sa nám krásne rozpustila čokoláda. Prevarenú smotanu dáme vychladnúť do vodného kúpeľa a miešame, aby sa na smotane nespravila šupka. Mascarpone si vymiešame s cukrom /kto nemá rád moc sladké nemusí pridávať cukor, čokoláda dostatočne osladí krém/. Dobre vychladenú smotanu vlejeme do mascarpone a elektrickým šľahačom vymiešame na tuhý krém.
Rady:
Pri tomto kréme platí - čím máme chladnejšie suroviny, tým sa nám lepšie vymieša krém.
Kľudne si môžeme dať na chvíľu do chladničky aj misu v ktorej budeme miešať krém.
Pripravíme si vychladený korpus. Ak máme korpus krivý, môžeme vrch korpusu zrovnať nožom. Na korpus natrieme džem /kto má aký rád, ja som tentokrát použil domáci marhuľový džem/. Na džem natrieme krém a ozdobíme podľa fantázie. Ja som použil čučoriedky a hoblinky z bielej čokolády.
Hotový koláč dáme do chladničky dobre vychladiť. Stačia 2-3 hodiny, ale najlepšie je ho nechať v chladničke cez noc.
Prajem dobrú chuť a dúfam, že Vám bude chutiť tak ako mojim hosťom :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára