Šišky suroviny:
350 g polohrubej múky
10 g droždia
1 žĺtok
100 ml sladkej smotany 33 %
200 ml mlieka /podľa poterby/
½ kávovej lyžičky soli
2 kávové lyžičky kryštálového cukru
20 ml rumu /1 štamprlík/
trocha strúhanej citrónovej kôry
Zo 100 ml vlažného mlieka, 2 kávových lyžíc cukru
a droždia si pripravíme kvások. Necháme ho v teple vykysnúť. Pripravíme si
misku, do nej preosejeme múku. Pridáme žĺtok, soľ, citrónovú kôru a rum.
Ďalej pridáme vykysnutý kvások a zohriatu smotanu s mliekom. Mlieko
pridávame podľa potreby. Vymiešame, kým sa cesto nezačne oddeľovať od misky.
Vypracované cesto prikryjeme a necháme v teple kysnúť
asi 40 min. Vykysnuté cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na pomúčenej doske
na hrúbku asi 1 cm. Formičkou s priemerom asi 4 cm vykrajujeme mini šišky.
Poukladáme ich na dosku, prikryjeme utierkou a necháme
podkysnúť ešte asi 20 min. Z jednej dávky spravíme asi 50 mini šišiek. V hrnci si rozohrejeme olej s masťou. Do stredu šišky vytvoríme prstom jamku. Šišky
vkladáme do horúceho tuku jamkou dolu. Upečené šišky vyberieme a položíme na papierovú
utierku, aby vpila tuk.
Vychladnuté šišky plníme marmeládou, nutelou, ochutením
tvarohom ... Ja som použil mascarpone rozmiešané s domácim jahodovým džemom.
Posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára