O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

streda 30. marca 2016

Kulajda s pošírovaním vajcom


 Kulajda je jedna z najlepších polievok klasickej českej kuchyne. Táto polievka kombinovaná s pošírovaním vajcom dá polievke úplne nový rozmer. 

Suroviny:
1 l hovädzieho vývaru
50 g masla
100 g hladkej múky
1 menšia cibuľa
150 g šampiňónov alebo 100 g sušených hríbov
150 g zemiakov
50 g kôpru
300 ml mlieka
100 ml 33 % smotany
soľ, korenie celé nové aj čierne, bobkový list, ocot
4 vajcia

V hrnci si rozohrejeme maslo a pridáme na drobné kúsky nakrájanú cibuľu. Opražíme do zlatista, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme vývarom, osolíme. Do sitka na čaj alebo do obväzu si zabalíme korenie a bobkový list a pridáme do polievky. Privedieme do varu. Pridáme nakrájané hríby, mlieko a necháme variť asi 20 minút. Pridáme zemiaky a varíme pokiaľ sa nám uvaria zemiaky. Ďalej pridáme smotanu a dochutíme soľou, octom a trochou cukru. Na záver pridáme do polievky kôpor.
Pripravíme si pošírované vajcia.
Do hrnca si dáme variť vodu. Do vriacej vody vlejeme 200 ml octu. Vajíčko si vyklepneme do misky. Vo vode spravíme vír a opatrne vlejeme vajce. Varíme 3 minúty aby nám žĺtok ostal tekutý. Vajcia si pripravujeme tesne pred podávaním polievky.
Dobrú chuť.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára