O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

utorok 17. novembra 2015

Marlenka


Vianoce sa pomaly ale isto blížia, takže tu je typ na vianočné pečenie a nie iba na vianoce.

Marlenka
Suroviny na cesto:
500 g hladkej múky
150g práškového cukru
1 vajce
2 lyžice medu
3 lyžice mlieka
10 dkg masla
1 lyžica sódy bikarbóny
   Všetky suroviny okrem múky dáme do hrnčeka a varíme pokiaľ sa všetky suroviny rozpustia a vznikne nám tekutá hmota. Ešte horúcu hmotu vlejeme do múky a vypracujeme cesto. Rozdelíme na štyri časti, vyvaľkáme na tenké pláty a pečieme 190 °C 6 až 8 minút.
Upečené pláty necháme vychladnúť.

 Suroviny na karamelový krém:
2 salko karamel
500 g maslo
Maslo /izbovej teploty/ vymiešame a za stáleho miešania postupne pridávame salko, až nám vznikne karamelový krém.


Pláty na marlenku si obkrájame aby nám vznikli rovnaké obdĺžniky. Odkrojky si rozdrvíme v mixéry a použijeme na vrch marlenky. Krém si približne rozdelíme na štyri časti a natierame na pripravené pláty - striedame plát-krém-plát-krém... Vrch posypeme rozdrvenými odkrojkami alebo nasekanými vlašskými orechmi. Necháme cez noc odstáť a na druhý deň môžeme mlsať :)
 

 Tieto pláty používam tiež na medové rezy ale namiesto karamelového krému použijem vanilkový krém a slivkový lekvár a na vrch použijem čokoládovú polevu.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára