O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

streda 4. novembra 2015

Narodeninová torta - korpus Madelines, karamelový a pistáciový krém, čokoládová poleva.


Môj syn Oliverko mal narodeninovú oslavu v štýle ninja turtles, tak som mu pripravil tortu. Nieje nad to, keď si pripravíte tortu doma z kvalitných domácich surovín. Vyskúšal som pripraviť tortový korpus Madelines. Pripravil som si ho deň vopred. Po príprave sa my zdal dosť hutný, ale zdanie klamalo. Veľmi dobre sa s ním pracovalo a aj dobre chutil.

Suroviny na korpus:
200 g cukor krupica
50 ml mlieka
250 g hladkej múky
220 g vajec /asi 4 vajcia/
1/2 prášku do pečiva
125 g masla
50 g mandľového marcipánu
kôra z jedného citróna
1/2 vanilkového lusku
Začnite šľahať vajcia s cukrom. Vajcia šľaháme asi 20 až 25 minút, pokiaľ hmota nieje pekne hustá. Medzitým v hrnčeku na miernom ohni rozpustíme maslo, mlieko, marcipán, citrónovú kôru a vanilkový lusk /vydlabané semienka z 1/2 lusku aj vydlabaný lusk/. Vymiešame do hladka a necháme mierne vychladnúť. Z maslovej hmoty vytiahnem lusk vanilky a hmotu postupne vmiešame do vyšľahaných vajec - nie šľahačom ale vareškou alebo stierkou. Potom postupne vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva. Hotové cesto vlejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote cca 170 °C. Či je korpus upečení skontrolujeme špajdľou. 
Pripravíme si karamelový a pistáciový krém.
 

Karamelový krém suroviny:
150 g masla
200 g salko karamel

Maslo izbovej teploty si dobre vymiešame a postupne pridávame salko karamel. Vymiešame na karamelový krém. Ja používam klasické salko ktoré si deň vopred uvarím. Varí sa cca 2,5 hodiny. Viac mi chutí ako salko karamel. Pripravíme si ďalší krém.

Pistáciový krém suroviny:
250 g maslo
160 g práškového cukru
600 ml mlieko

Z mlieka a pudingu si uvaríme hustý puding. Dáme vychladnúť do vodného kúpeľa a miešame aby sa nám na pudingu nespravila šupka. Medzi tým si vymiešame maslo /izbovej teploty/ s cukrom. Do vymiešaného masla postupne po častiach pridávame vychladnutý puding. Vznikne nám pistáciový krém. Na vylepšenie krému môžete pridať pistáciovú pastu. Ja som ju už nestihol kúpiť.

A ide sa na to :)  Korpus si rozkrojíme na tri časti. Na prvú časť dáme 1/2 karamelového krému rozotrieme a dáme 1/3 pistáciového krému a rozotrieme. Na pistáciový krém položíme ďalšiu časť korpusu a všetko opakujeme. Zostatú 1/3 pistáciového krému rozotrieme po vrchu a bokoch torty. Tortu dáme dobre vychladnúť.
 Na vychladnutú tortu si pripravíme čokoládovú polevu.


Poleva z bielej čokolády suroviny:
150 g bielej čokolády
75 ml sladkej smotany 31% alebo 33%
potravinárske farbivo Wilton

Smotanu s čokoládou si rozpustíme a mierne vychladíme. 2/3 polevy si rozotrieme po povrchu torty a 1/3 polevy si zafarbíme. Na zavädnutú polevu si položíme fotografiu na oblátke. Zafarbenú polevu si dáme do zdobiaceho sáčika a ozdobíme tortu polevou okolo obrázku.
Tortu dáme na noc do chladničky.

Prajem dobrú chuť :)))
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára