O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

nedeľa 10. januára 2016

Malinová torta


Na túto malinovú krásku som sa chystal už dávno. Táto torta je síce vhodnejšia na letné mesiace ale nám dobre padla aj teraz v januári po všetkých tých vianočných koláčoch :) Kombinácia korpusu z jemnou citrónovou príchuťou a nadýchaným krémom z výraznou malinovou chuťou je skrátka skvelá.

 Malinová torta

Cesto:

150 g hladkej múky
100 g masla
50 g krupicového cukru
štipka soli
strúhaná kôra z 1/2 biocitróna

Z týchto surovín si vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho na cca. 30 min do chladničky. Predhrejeme rúru na 200°C. Cesto vyvaľkáme na plát a vyložíme ním dno tortovej formy s priemerom 23 cm. Cesto niekoľko krát prepichneme vidličkou a pečieme 10 až 13 minút do zlatistej farby.
 

 Malinový krém:
600 g mrazených malín
3 čerstvé vajcia /žĺtky a bielky zvlášť/
150 g krupicového cukru
1 lyžica citrónovej šťavy
250 g tvarohu /najlepšie jemný, tučný alebo polotučný/
250 g mascarpone
10 plátkov želatiny /ja používam Dr. Oetker/
500 ml smotany na šľahanie

Žĺtky s cukrom si vyšľaháme nad parou až sa nám rozpustí cukor a zmes ostane svetlá. Necháme mierne vychladnúť a pridáme citrónovú šťavu, tvaroh a mascarpone. Želatinu namáčame na 10 minút do studenej vody. Medzitým rozmrazené maliny popučíme vidličkou a odoberieme si z nich 6 lyžíc čistej šťavy. Šťavu zohrejeme asi na 80°C a postupne pridávame plátky želatiny a miešame až do úplného rozpustenia. Maliny zmiešame z tvarohovým krémom. Ak chceme mať krásnu ružovú farbu krému, môžeme pridať trocha červeného potravinárskeho farbiva /ja som použil kvapku gélového farbiva Wilton/. V ôsmich lyžiciach tvarohovo-malinovej hmoty rozmiešame ešte teplú želatinu a potom túto hmotu postupne zamiešame do ostatnej tvarohovo-malinovej hmoty / vďaka tomuto sa želatína rovnomerne rozmieša v celom kréme/. Krém dáme na 5 minút do chladničky, aby začal tuhnúť. Medzitým si smotanu a bielky vyšľaháme do tuha. Vyšľahanú šľahačku a bielky postupne vmiešavame do tvarohovo-malinového krému.


 Upečený a vychladnutý korpus si preložíme na podnos a okolo neho dáme obruč z tortovej formy. Hotový krém rozotrite na korpus a dajte aspoň  na 3 hodiny do chladničky stuhnúť /najlepšie je nechať v chladničke 12 hodín/.
 

Hotovú tortu si môžete ozdobiť čerstvými malinami, práškovým cukrom a lístkami mäty alebo medovky.
Dobrú chuť.
Inšpiroval so sa knihou Apetit - Dorty a dezerty. Majú aj výborný mesačník z názvom Apetit.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára