O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

nedeľa 7. februára 2016

Mini šišky s mascarpone krémom



Šišky suroviny:

350 g polohrubej múky
10 g droždia
1 žĺtok
100 ml sladkej smotany 33 %
200 ml mlieka /podľa poterby/
½ kávovej lyžičky soli
2 kávové lyžičky kryštálového cukru
20 ml rumu /1 štamprlík/
trocha strúhanej citrónovej kôry

 

 
Zo 100 ml vlažného mlieka, 2 kávových lyžíc cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme ho v teple vykysnúť. Pripravíme si misku, do nej preosejeme múku. Pridáme žĺtok, soľ, citrónovú kôru a rum. Ďalej pridáme vykysnutý kvások a zohriatu smotanu s mliekom. Mlieko pridávame podľa potreby. Vymiešame, kým sa cesto nezačne oddeľovať od misky.


Vypracované cesto prikryjeme a necháme v teple kysnúť asi 40 min. Vykysnuté cesto vyberieme z misky a rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Formičkou s priemerom asi 4 cm vykrajujeme mini šišky.
 


Poukladáme ich na dosku, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ešte asi 20 min. Z jednej dávky spravíme asi 50 mini šišiek. V hrnci si rozohrejeme olej s masťou.  Do stredu šišky vytvoríme prstom jamku. Šišky vkladáme do horúceho tuku jamkou dolu. Upečené šišky vyberieme a položíme na papierovú utierku, aby vpila tuk.
 


Vychladnuté šišky plníme marmeládou, nutelou, ochutením tvarohom ... Ja som použil mascarpone rozmiešané s domácim jahodovým džemom. Posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára