O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

utorok 15. septembra 2015

Red velvet cake - červený zamat s plnkou z mascarpone a čokoládovou polevou

Tento víkend mala švagrinka okrúhle narodeniny, tak som sa rozhodol pripraviť jej tortu. Zaujala ma veľmi torta RED VELVET, keďže je výnimočná svojou farbou a tak ospevovaná v rôznych gastronomických reláciách. Prečítal som si viacero receptov a recenzií. Nakoniec som sa rozhodol pripraviť red velvet podľa už upraveného receptu z českého blogu - http://kousekdortu.cz/red-velvet/. S troškou stresu aby sa torta podarila som sa pustil do pečenia.


Red velvet

Cesto:
250 g hladkej múky
1/2 ČL soli
1 rovná PL kakaa
120 g masla
1 vanilkový lusk /nemusí byť/
150 g cukor krupica
2 vajcia
240 ml podmaslia /acidko/
1 ČL bieleho vínneho octu
1 ČL jedlej sódy
1 ČL červenej gélovej potravinárskej farby

Skôr ako začnete pripravovať tortu, by všetky suroviny mali mať izbovú teplotu. Môj výtvor pre studené podmaslie skoro skončil v koši :) Toto cesto je taktiež vhodné na muffiny alebo cupcakes.
Rúru predhrejte na 175 °C. Preosejte si múku, kakao a soľ. Zvlášť v mise si vymiešajte do penista  maslo s cukrom a vanilkovým kaviárom z jedného vanilkového lusku. Postupne do vymiešaného masla zamiešame rozšľahané vajcia. V ďalšej miske si zmiešame podmaslie a červené farbivo. Do maslovej zmesi postupne vmiešavame podmaslie a múku, striedavo po častiach. Toto robíme metličkou, určite nie mixérom. Vznikne červené, zamatovo jemné cesto. V poháriku si zmiešame sódu a ocot. Zmes sa spení, tak ju ihneď zapracujeme ručne do cesta. Cesto vlejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
 

Ja som piekol red velvet cake 45 až 50 minút.
 

 Plnka:

200 g bielej čokolády
500 g mascarpone
500 ml sladkej smotany 33% 
100 g práškového cukru

Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu. Necháme ju mierne vychladnúť. Do čokolády mixérom vmiešame mascarpone. Do vzniknutej zmesi pridáme práškový cukor a smotanu a vyšľaháme. Vznikne nám hustý, našľahaný krém.


Vychladený korpus rozkrojíme na dve časti. Ja som natrel na spodný korpus domáci džem zo zmesi jahôd, malín a černíc. Kto nemá rád džem v torte, nemusí ho pridávať. Na džem natrieme polovicu krému, nato položíme druhý korpus a celú tortu natrieme zvyšnou plnkou. Necháme vychladiť v chladničke.

 

Poleva:
100 g čokolády na varenie
100 ml sladkej smotany 33%

Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu so smotanou a necháme mierne vychladnúť. Do zdobiaceho vrecúška si nalejeme časť polevy, ktorú nanášame na okraj za súčasného otáčania torty. Takto sa vytvorí efekt stekajúcej čokolády. Ostatnú polevu vylejeme na vrch torty a stierkou rozotrieme do hladka. Necháme trocha zavädnúť a ozdobíme ovocím a kvetmi.


Zdobíme podľa svojej fantázie. Ja som sa inšpiroval tortami zo stránky LULU´s bakery.

4 komentáre:

  1. skvelý recept aj s postupom...LULU je aj moja obľúbená cukrárka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem ... tak nech sa vydarí keď ho budeš piecť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj,aky priemer tortovrj formy si pouzil? Dakujem Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som použil tortovú formu s klasickým priemerom 23 cm, ale ak chceš vyšší korpus môžeš použiť aj menší priemer.

      Odstrániť