O mne

Varenie je môj život. Varím zdravé jedlá ale aj tie menej zdravé :), varím z čerstvých surovín, ale niekedy aj čo chladnička dá :). A o tom bude aj tento blog. Nájdete tu recepty na rôzne jedlá, nápoje, koláčiky, zákusky. Postrehy z reštaurácií, fastfoodou, cukrární ktoré občas navštívim. Rady kde sa dá čo kúpiť a kde radšej niektoré veci nekupovať. Vitajte na mojom blogu Everyday Kitchen by Milan.

piatok 30. októbra 2015

Špaldové perníčky s marhuľovým džemom a polevou z mliečnej čokolády



 Tento týždeň mal Oliverko narodeniny a tak sme vymýšľali niečo sladké pre jeho kamošov do škôlky. Minulý rok sme piekli muffiny a teraz perníčky zo špaldovej múky.

Suroviny:
200 g hladkej múky
200 g špaldovej hladkej múky
120 g medu
60 g masla
160 g práškového cukru
2 vajcia
1 lyžička škorice
1 lyžička sódy bikarbóny

Z múky, zmäknutého masla, medu, cukru, vajec a ostatných prísad spracujeme hladké cesto. Cesto dáme do mikroténového vrecka a vložíme na 30 min. do mrazničky. Pripravené cesto rozvaľkáme na hrúbku cca. 5 mm. Vykrajujeme tvary a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 190 °C  asi 15 min, záleží kto má akú rúru.
 

 Upečené perníčky necháme vychladnúť a vychladnuté zlepujeme lekvárom /slivkovým, marhuľovým, jahodovým.../
Pripravíme si čokoládovú polevu.
 

Nad parou si rozpustíme 200 g mliečnej čokolády a 100 ml sladkej smotany. V hotovej  poleve máčame perníčky a zdobíme podľa vlastnej fantázie.

Dobrú chuť.
 

2 komentáre:

  1. Dava sa cesto fakt do mraznicky?nie do chladnicky? Su pernicky makke hned ci treba nechat odlezat, aky zmakli? Vyzeraju vynikajuco, mam doma spaldovu muku,tak asi vyskusame.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hotové cesto je dosť lepkavé, takže ho treba dať do mrazničky aby sa lepšie s cestom pracovalo. Za 30 min to v mrazničke nezmrzne. Ja som vychladnuté perníčky zabalil na jednu noc do potravinárskej fólie. Na druhý deň so ich zlepoval lekvárom a asi po dvoch až troch hodinách som ich máčal v čokoláde. Na ďalší deň išli do škôlky a boli mäkké a chutili :) Tak napíš ako sa podarili.

      Odstrániť